Klenoty-buran.cz

Kontakty O nás

2024 - Sada oběžných mincí Vstup ČR a SR do Evropské unie standard

Kód: nm_12190 Značka:
Popis

Sběratelská série: Ročníková sada oběžných mincí v kvalitě standard

  • Emitent: Česká národní banka
  • Nominální hodnota: 88 CZK + 3,88 EUR
  • Číslovaná emise: Ne
  • Certifikát: Ne
  • Ryzost:: 0 / 1000
  • Váha: 126 g
  • Balení: Blistr
  • Balení kapsle: Ano
  • Emise: Duben 2024

 

Přijímáme objednávky z Emisního plánu České Mincovny 2024

Sběratelská série: Ročníková sada oběžných mincí v kvalitě standard

Celková cena 1790,-Kč + poštovné

Emise: Duben 2024

Platební podmínky:

Klient složí celkovou částku na účet 43-5964900217/0100

Zásilka bude odeslána po vydání emise:  Duben 2024

V roce 2024 uplynulo rovných 20 let od vstupu Česka a Slovenska do Evropské unie. Toto jubileum připomíná mezinárodní sada oběžných mincí, za kterou stojí jablonecká Česká mincovna, slovenská Mincovňa Kremnica a centrální banky obou států. Když skončila studená válka, zemím východního bloku svitla naděje na změnu. Po desetiletích totality a centrálního plánování silně zaostávaly za prosperujícím západem, a tak hledaly podporu při demokratizaci a přechodu ke kapitalismu. Jejich žádost o členství v Evropské unii na sebe nenechala dlouho čekat. Pro původní členy Evropské unie i kandidátské země šlo o obrovskou výzvu. Na obou stranách panovaly pochybnosti. Unijní skeptici poukazovali na přílišnou ekonomickou odlišnost – varovali před dotacemi do rozvojových regionů, které přetíží rozpočet, a před přílivem levné pracovní síly. Postkomunistické státy se pro změnu obávaly opětovné ztráty suverenity nebo odlivu inteligence. Pozitivní vyhlídky však převládaly. Vidina sjednoceného kontinentu, který by se díky své velikosti stal politicky významnějším a ekonomicky konkurenceschopnějším, byla lákavá. Dne 1. května 2004 Evropská unie přijala deset nových členů – převážně postkomunistických zemí, mezi kterými nechyběly Česko a Slovensko. Dosud největší rozšíření unii zásadně změnilo. Objevily se v ní nové konfliktní linie, které zkomplikovaly dosahování konsenzu. Zároveň se však stala kulturně bohatší a mnohem silnější. S její sjednocenou ekonomikou se může měřit jen málokdo. Některé rozdíly mezi původními a novými členy nezmizely ani po dvaceti letech, ale v duchu motta „Jednotná v rozmanitosti“ bude Evropská unie i nadále usilovat o prosperitu a mír…Emise, která má podobu dvou sad oběživa ve společném balení, obsahuje všechny platné oběžné mince vydané národními bankami Česka a Slovenska s vyraženým ročníkem 2024. Jedná se o nominální hodnoty 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč, 1, 2, 5, 10, 20 a 50 c, 1 a 2 €. Doprovázejí je ještě dva tematické pamětní žetony.

Vlastnosti
Nominální hodnota 88 CZK + 3,88 EUR
Balení Blistr
Emise Duben 2024
Váha 126 g
Číslovaná emise Ne
Certifikát Ne
Emitent Česká národní banka
Balení kapsle Ano
Sběratelská série Ročníková sada oběžných mincí v kvalitě standard

Napsat uživatelské hodnocení

Vaše údaje nebudou zveřejněny *

1 2 3 4 5

Víte, co znamená termín "Antireflexní sklíčko"? Jaké jsou vlastnosti "Automatického kalendáře"? Jak funguje "Chronometr"? Pokud máte zájem o svět hodinek a chcete lépe porozumět složitým termínům a konceptům v tomto fascinujícím odvětví, jste na správném místě.


Náš hodinářský slovník vám nabízí detailní vysvětlení a definice klíčových pojmů a terminologie v oblasti hodinářství. Nezáleží na tom, zda jste začátečníkem nebo vášnivým sběratelem hodinek, tento slovník vám pomůže rozšířit vaše znalosti a lépe se orientovat ve světě hodinek.


Procházejte naší rozsáhlou sbírkou pojmů, které zahrnují vše, od základních konceptů jako "Analogové hodinky" a "Digitální ciferník" po pokročilé termíny jako "Tourbillon" a "Perpetual kalendář." Každý pojem je podrobně vysvětlen, abyste si mohli být jisti, že rozumíte jeho významu a použití.

Základní hodinkové pojmy:

  • pouzdro - hlavní část hodinek, hlavní funkcí je chránit hodinový strojek. Je kulaté nebo hranaté. 

  • řemínek - část hodinek, díky které vám hodinky drží na ruce. 

  • korunka - pomocí korunky se nastavují hodinky.

  • ciferník - nebo také číselník. Ciferník je část hodinek, která ukazuje čas.

  • luneta - obvodový kroužek na pouzdře hodinek kolem skla. Luneta může být pevná nebo otočná.

  • zadní víko - nebo také dýnko. Je spodní kryt na hodinkách.

  • spona - zapínání hodinek.




Všechny hodinkové pojmy:

Alarm je funkce v hodinkách, která umožňuje nastavit časový bod, ve kterém se hodinky automaticky ozvou zvukovým signálem. Tato funkce je užitečná pro budík nebo pro upozornění na důležité události a schůzky. Alarm v hodinkách může být jednorázový nebo opakovaný a obvykle může být nastaven na různé zvukové signály.

Bar

Alternativní zboží