Klenoty-buran.cz

Kontakty O nás

STŘÍBRNÁ MINCE 10000 KČ ZALOŽENÍ VELKÉ PRAHY (100.VÝROČÍ) 2022 (LEŠTĚNÁ)

Kód: nm_9391 Značka:
Popis
  • Hmotnost: 1000g
  • Kov: AG
  • Země původu: Česká republika
  • Ryzost: 999 / 1000
  • Náklad: 5800 ks
  • Rozměry: 100,0 mm

Poznámka: fotografie zapůjčená z webových stránek www.zlataky.cz

Dnem 30. listopadu 2021 vydává Česká národní banka mimořádnou pamětní stříbrnou 10 000 Kč minci ke 100. výročí založení Velké Prahy. Mince je vyrobena ze stříbra o ryzosti 999 a vydává se v běžném provedení v matované a leštěné variantě. U leštěné varianty je reliéf matovaný a pole je leštěné. Hrana mince v matované variantě je vroubkovaná a hrana mince v leštěné variantě je hladká. Průměr mince je 100 mm, hmotnost 1 000 g a síla je 14 mm. Stejně jako u každé výroby mincí jsou i u těchto mincí povoleny odchylky v obsahu stříbra nahoru 0,1 %, odchylka v hmotnosti nahoru 10 g, odchylka v průměru 1 mm a odchylka v síle 1 mm.

Na lícní straně mince je ztvárněn historický znak hlavního města Prahy. Ve spodní části mincovního pole jsou umístěny ve třech řádcích texty „ČESKÁ“, „REPUBLIKA“ a označení nominální hodnoty mince se zkratkou peněžní jednotky „10 000 Kč“. Značka České mincovny, která je tvořena kompozicí písmen „Č“ a „M“, se nachází při levém okraji mince. Na rubové straně mince je vyobrazena mapa Velké Prahy s vyznačením území všech původně samostatných historických obcí a měst, které v letech 1922-1968 tvořily Velkou Prahu. Po obvodu mince jsou v pořadí zprava nahoře vyobrazeny štíty ze znaků těchto obcí a měst: Vršovice, Košíře, Smíchov, Břevnov, Bubeneč, Vyšehrad, Hradčany, Malá Strana, Staré Město pražské, Nové Město pražské, Libeň, Vysočany, Karlín, Žižkov, Královské Vinohrady a Nusle. V horní části mincovního pole jsou umístěny ve třech řádcích texty „VELKÁ“, „PRAHA“ a „1922-2022“. Příjmení autora mince akademického sochaře Zbyňka Fojtů je umístěno pod mapou Velké Prahy.

Ke každé minci se dodává katalogová karta modré barvy, na níž je popis mince a její plastické vyobrazení v poloviční velikosti.

Vlastnosti
Hmotnost 1000g
Země původu Česká Republika
Ryzost 999 / 1000
Rozměry 100,0 mm
Náklad 5800 ks
Poznámka fotografie zapůjčená z webových stránek www.zlataky.cz
Kov AG

Napsat uživatelské hodnocení

Vaše údaje nebudou zveřejněny *

1 2 3 4 5

Víte, co znamená termín "Antireflexní sklíčko"? Jaké jsou vlastnosti "Automatického kalendáře"? Jak funguje "Chronometr"? Pokud máte zájem o svět hodinek a chcete lépe porozumět složitým termínům a konceptům v tomto fascinujícím odvětví, jste na správném místě.


Náš hodinářský slovník vám nabízí detailní vysvětlení a definice klíčových pojmů a terminologie v oblasti hodinářství. Nezáleží na tom, zda jste začátečníkem nebo vášnivým sběratelem hodinek, tento slovník vám pomůže rozšířit vaše znalosti a lépe se orientovat ve světě hodinek.


Procházejte naší rozsáhlou sbírkou pojmů, které zahrnují vše, od základních konceptů jako "Analogové hodinky" a "Digitální ciferník" po pokročilé termíny jako "Tourbillon" a "Perpetual kalendář." Každý pojem je podrobně vysvětlen, abyste si mohli být jisti, že rozumíte jeho významu a použití.

Základní hodinkové pojmy:

  • pouzdro - hlavní část hodinek, hlavní funkcí je chránit hodinový strojek. Je kulaté nebo hranaté. 

  • řemínek - část hodinek, díky které vám hodinky drží na ruce. 

  • korunka - pomocí korunky se nastavují hodinky.

  • ciferník - nebo také číselník. Ciferník je část hodinek, která ukazuje čas.

  • luneta - obvodový kroužek na pouzdře hodinek kolem skla. Luneta může být pevná nebo otočná.

  • zadní víko - nebo také dýnko. Je spodní kryt na hodinkách.

  • spona - zapínání hodinek.




Všechny hodinkové pojmy:

Alarm je funkce v hodinkách, která umožňuje nastavit časový bod, ve kterém se hodinky automaticky ozvou zvukovým signálem. Tato funkce je užitečná pro budík nebo pro upozornění na důležité události a schůzky. Alarm v hodinkách může být jednorázový nebo opakovaný a obvykle může být nastaven na různé zvukové signály.

Bar