Klenoty-buran.cz

Kontakty O nás

Zlatá mince Nehmotné kulturní dědictví SR - Fujara, hudební nástroj a jeho hudba 2021 Proof

Kód: nm_9397 Značka:
Popis

 

Autor: Mgr. art. Peter Valach
Materiál: Au 900 Ag 75 Cu 25
Hmotnosť: 9,5 g
Priemer: 26 mm
Hrana: vrúbkovaná
Výrobca: Mincovňa Kremnica, š.p.
Rytec: Dalibor Schmidt
Náklad: v proof vyhotovení 3 900 kusov euromincí
Emisia: 18. 10. 2021

Zlatá zberateľská eurominca v nominálnej hodnote 100 eur
Nehmotné kultúrne dedičstvo SR – fujara, hudobný nástroj a jeho hudba

Fujara je jedinečný slovenský ľudový drevený hudobný nástroj. Je to mimoriadne dlhá píšťala s troma hmatovými dierkami. Hrávali na nej hlavne pastieri, ale používala sa aj pri slávnostných a smútočných príležitostiach. Telo fujary pozostáva z dvoch vzájomne prepojených častí – píšťalovej trubice (dlhej zvyčajne 160 – 200 cm) a zo vzduchovodu (50 – 80 cm dlhá trubica). Často býva pokryté ornamentálnou výzdobou, s využitím vegetatívnych motívov či archaického stužkového ornamentu, ktorý sa zachoval najmä na paličkovaných čipkách z Podpoľania. Okrem fujár bežných rozmerov sa vyrábajú aj malé a dvojité fujarky. Každá z nich odráža jedinečné vlastnosti svojho tvorcu a hráča. Fujarová hudba sa vyznačuje hlbokými tónmi, vydávanými spodným registrom a veľmi vysokými podtónmi, ktoré umožňuje dĺžka nástroja. Dobový hráč na fujare striedal hru so spevom. Fujarová hudba sa dostala aj do tvorby hudobných skladateľov, napr. Svetozára Stračinu. Tento hudobný nástroj a jeho hudba patrí medzi jedinečné súčasti nehmotného kultúrneho dedičstva nielen Slovenska, ale celého ľudstva.

Lícna strana

Lícna strana:

Na líci zberateľskej euromince je v dekoratívnom ráme vyobrazený hudobník hrajúci na fujare. Vľavo od dekoratívneho rámu je štátny znak Slovenskej republiky. Nad ním je v troch riadkoch názov štátu „SLOVENSKO“ a  v dvoch riadkoch označenie nominálnej hodnoty zberateľskej euromince „100 EURO“. Pri ľavom aj pri pravom okraji zberateľskej euromince sú ľudové ornamentálne prvky. V spodnej časti mincového poľa je letopočet „2021“.

Lícna strana

Rubová strana:

Na rube zberateľskej euromince je v dekoratívnom ráme vyobrazená kompozícia fragmentov fujary s bohatým ornamentálnym zdobením a jej funkčnými detailmi. Štylizované iniciálky autora zberateľskej euromince Mgr. art. Petra Valacha „PV“ a značka Mincovne Kremnica, štátny podnik, ktorú tvorí skratka „MK“ umiestnená medzi dvoma razidlami sú vľavo od kompozície. V pravej časti mincového poľa je v siedmich riadkoch nápis „NEHMOTNÉ KULTÚRNE DEDIČSTVO“ kompozične doplnený ľudovými ornamentálnymi prvkami. V spodnej časti mincového poľa je nápis „FUJARA“.

 

Zlato jako uchovatel hodnoty

Podobně jako zlato i stříbro nepodléhá znehodnocení. Naopak, je levnější a chrání proti inflaci stejně dobře. A právě proto jsou zlaté mince mnohem lepší pro rychlejší a efektivnější nákupy. Nabízíme nejznámější zlaté historické, ať už sběratelské, investiční nebo památní.

Nebo naopak uvažujete o prodeji?

V tom případě nám napište. Rádi od vás nakoupíme. Kontaktujte nás na [email protected] nebo vyplňte formulář zde.

 
Vlastnosti

Napsat uživatelské hodnocení

Vaše údaje nebudou zveřejněny *

1 2 3 4 5

Víte, co znamená termín "Antireflexní sklíčko"? Jaké jsou vlastnosti "Automatického kalendáře"? Jak funguje "Chronometr"? Pokud máte zájem o svět hodinek a chcete lépe porozumět složitým termínům a konceptům v tomto fascinujícím odvětví, jste na správném místě.


Náš hodinářský slovník vám nabízí detailní vysvětlení a definice klíčových pojmů a terminologie v oblasti hodinářství. Nezáleží na tom, zda jste začátečníkem nebo vášnivým sběratelem hodinek, tento slovník vám pomůže rozšířit vaše znalosti a lépe se orientovat ve světě hodinek.


Procházejte naší rozsáhlou sbírkou pojmů, které zahrnují vše, od základních konceptů jako "Analogové hodinky" a "Digitální ciferník" po pokročilé termíny jako "Tourbillon" a "Perpetual kalendář." Každý pojem je podrobně vysvětlen, abyste si mohli být jisti, že rozumíte jeho významu a použití.

Základní hodinkové pojmy:

  • pouzdro - hlavní část hodinek, hlavní funkcí je chránit hodinový strojek. Je kulaté nebo hranaté. 

  • řemínek - část hodinek, díky které vám hodinky drží na ruce. 

  • korunka - pomocí korunky se nastavují hodinky.

  • ciferník - nebo také číselník. Ciferník je část hodinek, která ukazuje čas.

  • luneta - obvodový kroužek na pouzdře hodinek kolem skla. Luneta může být pevná nebo otočná.

  • zadní víko - nebo také dýnko. Je spodní kryt na hodinkách.

  • spona - zapínání hodinek.




Všechny hodinkové pojmy:

Alarm je funkce v hodinkách, která umožňuje nastavit časový bod, ve kterém se hodinky automaticky ozvou zvukovým signálem. Tato funkce je užitečná pro budík nebo pro upozornění na důležité události a schůzky. Alarm v hodinkách může být jednorázový nebo opakovaný a obvykle může být nastaven na různé zvukové signály.

Bar